Portugalsko s C7 najprv o postup, potom o ostatné

02.06.2012 Celý región

Bratislava 2. júna (TASR) - Cristiano Ronaldo a jeho spoluhráči sa pokúsia konečne potešiť svojich fanúšikov veľkým titulom z vrcholného futbalového podujatia. Vzhľadom však na to, že umiestnenia od roku 2004 majú z turnajov klesajúcu tendenciu a toto Portugalsko už nie je Portugalskom Luisa Figa a jeho tzv. zlatej generácie, v porovnaní s predošlými podujatiami sa javia jeho ambície ako menej podložené.

To, čo sa nepodarilo počas domácich ME 2004 (striebro), počas MS 2006 (4. miesto), ME 2008 (štvrťfinále), MS 2010 (osemfinále), budú chcieť Portugalčania napraviť v Poľsku a na Ukrajine. Divoká skupinová kvalifikačná remíza s Cyprom v Guimaraesi (4:4) či prehry v Dánsku a Nórsku nie sú najpresvedčivejšou vizitkou suveréna a favorita na triumf na turnaji, no Portugalčanov najbližšia minulosť ani história zaujímať nemusí. V prvom rade sa chcú sústrediť na nesmierne ťažké skupinové boje, lebo B-skupina s partnermi Holandskom, Nemeckom a Dánskom nebude nijakou prechádzkou ružovou záhradou.

"Chceme ísť tak ďaleko, ako sa len bude dať, ale prvým a hlavným cieľom je štvrťfinále. Toto je teraz pevný a náš neoblomný cieľ," povedal jednoznačne Paulo Bento, ktorý bude vo svojich 42 rokoch najmladším koučom šampionátu. Mimochodom, Bento je hráčskym pamätníkom chvíľ plných sklamania po prehratom semifinále pred na ME v roku 2000. Bento potom stratil hlavu a za nadávky aj na adresu asistenta rozhodcu Igora Šramku po verdikte pokutového kopu v závere dostal polročný dištanc. Bento je však v očiach fanúšikov najmä záchrancom, pretože preberal mužstvo počas kvalifikácie, ktorá sa pod Carlosom Queirozom rozbehla ako zo zlého sna a podarilo sa mu nájsť správny smer na ME. I keď až cestou baráže cez Bosnu a Hercegovinu. "Samozrejme, hráčov nenechám, aby si vybrali, či budeme hrať v rozostavení 4-3-3 alebo 4-4-2. Ale je to zhruba v zmysle, že im poviem: budeme jesť steak, a potom sa ich spýtam, či ho chcú prepečený alebo krvavejší, s ryžou alebo cestovinami," našiel si prirovnanie z bývalej práce čašníka pri charakteristike svojho trénerského štýlu Bento.

Portugalsko bude mať v radoch znovu najdrahšieho futbalistu planéty, ktorý je navyše vo famóznej forme. Gólová mašina napínala siete ako na bežiacom páse a v súťažných zápasoch mal priemer viac než 1 gól, bude teraz najväčším lídrom reprezentácie. Rovnako však ako jeho konkurent o korunu najlepšieho futbalistu, Argentínčan Lionel Messi, ani on sa doteraz neukázal v plnom lesku na reprezentačnej scéne. Teraz bude priestor, pretože kľúčové góly sa od neho aj očakávajú - bude totiž aj kapitánom tímu Luzitánov.

Zeleno-červení by mohli byť na šampionáte ešte vo väčšej sile, ale skladanie kádra poznačili animozity trénera s hráčmi. Jose Bosingwa z FC Chelsea sa vyjadril, že pod Bentom hrať nikdy nebude, kým stopér Ricardo Carvalho z Realu Madrid, rovnako na základe vzťahu s trénerom, ukončil svoju reprezentačnú kariéru.

PORTUGALSKO:

riadiaci orgán: Portugalská futbalová federácia (založená 1914)

web: www.fpf.pt

vstup do FIFA: 1923

vstup do UEFA: 1954

dresy: červené, biele

účasti na ME: 5 (1984, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012)

najväčšie úspechy: 1x striebro z ME (2004), 1x bronz z MS (1966), 2x bronz z ME (1984 a 2000)

postavenie v rebríčku FIFA: 5.

tréner: Paulo Bento

postup na ME: 2. mieste v kvalifikačnej H-skupine a víťaz play off s Bosnou a Hercegovinou

najznámejší hráči: Cristiano Ronaldo, Pepe (obaja Real Madrid), Raul Meireles (FC Chelsea), Nani (Manchester United)
 

Vyberte región